Interviu: Cristina Ionita (dietaketogenica.ro) –  In slabire, dieta e 90%, si asta o spune si antrenorul meu de fitness.

Cristina Ionita este probabil prima persoana la care te gandesti atunci cand zici “keto”. Face consultanta nutritionala personalizata exclusiv pe diete low carb – dieta ketogenica si low carb strict. Experienta ei vine din studii intensive, inclusiv un Master in Nutritie si Remodelare Corporala, iar pentru a veni in ajutorul persoanelor care incep sa tina o dieta low carb a scris deja doua carti cu informatii pretioase si retete delicioase, menite sa usureze calea catre un stil de viata sanatos – “Da-mi untul, te rog” si “Anotimpuri in farfurie”. Mastermind-ul din spatele colectiei Ketomix, Cristina a acceptat invitatia Laurei la o cafea si o poveste keto.

Laura: Esti cea mai cunoscuta persoana in sfera keto/lowcarb din Romania, cel mai probabil. Cum ai ajuns sa faci asta si de ce?

Cristina: O sa dau acelasi raspuns pe care il dau dintotdeauna: pentru ca am avut probleme de greutate ☺. Daca acum 12 ani era o frustrare teribila, realizez ca acele 25-30 kg in plus m-au facut omul care sunt astazi. Unele lucruri (poate chiar toate) se intampla cu un motiv. Apoi, au urmat niste pasi naturali pentru mine la momentul acela: un blog pe care imi scriam retetele si povestea, cursuri, un master, cartile, si de un an si ceva, gama de ketomixuri. S-au intamplat toate nefortat si cred ca asta a contact enorm.

Laura: Care sunt cele mai des intalnite bariere ale oamenilor legate de inceperea unei diete keto/lowcarb? 

Cristina: Sunt multe, parte faina e ca cine ma contacteaza, de obicei, stie deja la ce sa se astepte. Insa ca urmare a chestionarelor pe care le trimit, in top sunt dulciurile, bauturile carbogazoase, iesirile cu prietenii – sunt elemente despre care oamenii cred ca le vor lipsi. Insa de obicei le gasesc solutii, tocmai pentru ca am fost in postura respectiva. Pica tare repede barierele astea cu ajutorul comunicarii.

Laura: Cum poate impacta o astfel de dieta zona de sanatate in mod pozitiv, chiar si daca nu esti supraponderal? Exista si riscuri?

Depinde foarte mult de bagajul cu care pornesti la drum. De pilda e fenomenal ca poti remedia niste obiceiuri nesanatoase intr-un timp foarte scurt: dispare nevoia de rontait intre mese, dispare pofta de dulce, de carbohidrati rafinati – ceea ce e clar un avantaj indiferent de greutatea pe care o avem. Pana la urma, e stiut ca zaharul provoaca inflamatie. Riscuri nu as spune ca sunt, dar sunt patologii in care nu as recomanda o dieta keto. Low carb – si tu stii ca asta inseamna o dieta mai permisiva – cred ca poate fi abordat de oricine, urmand niste linii sanatoase, evident. Ca degeaba numeri 80-100 grame carbohidrati pe zi daca acei carbohidrati provin dintr-o prajitura de cofetarie clasica, iar in rest mananci doar carne.

Laura: In general, calculul macronutrientilor poate sa sperie persoanele care sunt la inceput. Ce sfaturi le-ai da pentru a le fi mai usor?

Cristina: Cand ajung la mine, calculele le fac eu – si lumea se mira tare, se asteapta sa le fie greu. Cand ii sfatuiesc in social media, le spun sa inceapa cu alimente cat mai basic, sa isi creeze o lista de baza cu valori nutritionale si sa cantareasca mai cu seama proteina, nu vegetalele. Ca mancam 150 grame salata, ca mancam 200, nu e nicio tragedie. Cantitatea de proteina poate insa sa impiedica bunul mers al lucrurilor. 

Laura: Cat de importanta este din punctul tau de vedere eliminarea zaharului din alimentatie, chiar daca nu se face o tranzitie totala catre lowcarb/keto? 

Cristina: In contextul asta, in care uitam si sa ne ridicam de la birou? Foarte importanta! E paradoxal ca ne miscam tot mai putin si crestem tot mai mult consumul de zahar, in ciuda oricaror recomandari. Rezistenta la insulina putem dobandi si fara o acumulare importanta de kilograme.

Laura: Care sunt cele mai des intalnite cheat meals? La ce poftesc persoanele care tin dieta cel mai des? 

Pizzaaaaaa. ☺)) De obicei, cheat meal devine ce comanda partenerul sau alt membru al familiei si e invariabil in sfera “comfort food”: pizza, paste, prajituri. Ca side note, eu nu sunt de acord cu cheat meals, insa ii rog sa imi comunice pentru a putea repara impreuna. Am patit sa mi se spuna ca dupa un cheat meal a preferat sa nu manance nimic 24 de ore, or eu nu sunt de acord cu a ne pedepsi, ca pana la urma incercam sa reparam lucruri.

Laura: Cat de mult dulce e prea mult dulce, chiar si in zona de deserturi lowcarb/keto?

Cristina: Pai, stii foarte bine ce scrie pe ambalajele indulcitorilor: consumul excesiv poate avea efecte laxative. Cred ca un desert keto sau low carb o data, de doua ori pe saptamana e suficient. Sunt oameni care aleg sa faca asta doar la ocazii speciale, oameni care vor mai des – e ok si asa atat timp cat asta ajuta sa scapi de dependenta de zahar. Si ajuta, chiar daca atinge in creier zone de excitatie similara, caci simt pe propria piele efectele consumului de zahar dupa o perioada keto sau low carb: balonare, retentie de apa etc.

Laura: Este sportul un must-do atunci cand vrei sa slabesti? Cat % inseamna sport si cat alimentatie?

Cristina: Nu! Suntem facuti sa ne miscam natural, nu sa fortam miscarea, iar sportul nu slabeste. Il vad ca fiind de mare ajutor in remodelare, pentru ca se aseaza lucrurile frumos pe tine, dar si in cresterea ratei metabolice: mai multa masa musculara inseamna mai multe calorii de mancat, daca vrei. In slabire, dieta e 90%, si asta o spune si antrenorul meu de fitness. Ca sa si intru in oarece detalii, cand alegem sport, sa nu alegem cardio, ca nu suntem caprioare. Pana si ele fac de fapt HIIT, ca obosesc repede.

Laura: Ce parere ai despre intermittent fasting? 

Depinde de fereastra de alimentare. Un fasting cu mesele in prima parte a zilei este o alegere corecta si, cred eu, corelata cu vremurile in care traim. Suntem mereu pe fuga, nu avem timp de multe mese, de gustari nici nu incape vorba si nici nu le agreez, personal. Ideal e sa avem 3 mese pe zi, dar si mic dejun cu un pranz tarziu sunt foarte ok

Laura: Daca ar fi sa convingi pe cineva sa renunte la zahar, ce i-ai spune?

Cristina: Sa incerce dulciuri low carb/keto. Intai, le recomand sa isi comande – a face in casa ceva cu fainuri fara gluten poate sa fie o provocare la inceput si asta ne face sa renuntam destul de rapid. Chiar am clienti cu birouri in zona cofetariei Loca si le arat ca se poate fi altfel. Si in functie de ce raspunsuri primesc la chestionarele pe care le ofer anterior inceperii colaborarii, stiu si catre ce desert sa ii indrept, ca sa le placa si ca sa inteleaga ca viata e dulce si dincolo de zahar. Ori de cate ori ies eu la o cafenea sau la un restaurant care intamplator au ceva dulce low carb, postez pe instagram tocmai pentru a arata ca poti sa ai si viata sociala fara sa plangi dupa croissantul cuiva de langa tine ☺.