Interviu: Cristina Ionita (dietaketogenica.ro) –  In slabire, dieta e 90%, si asta o spune si antrenorul meu de fitness.

Cristina Ionita este probabil prima persoana la care te gandesti atunci cand zici “keto”. Face consultanta nutritionala personalizata exclusiv pe diete low carb – dieta ketogenica si low carb strict. Experienta ei vine din studii intensive, inclusiv un Master in Nutritie si Remodelare Corporala, iar pentru a veni in ajutorul persoanelor care incep sa tina o dieta low carb a scris deja doua carti cu informatii pretioase si retete delicioase, menite sa usureze calea catre un stil de viata sanatos – “Da-mi untul, te rog” si “Anotimpuri in farfurie”. Mastermind-ul din spatele colectiei Ketomix, Cristina a acceptat invitatia Laurei la o cafea si o poveste keto.

Laura: Esti cea mai cunoscuta persoana in sfera keto/lowcarb din Romania, cel mai probabil. Cum ai ajuns sa faci asta si de ce?

Cristina: O sa dau acelasi raspuns pe care il dau dintotdeauna: pentru ca am avut probleme de greutate ☺. Daca acum 12 ani era o frustrare teribila, realizez ca acele 25-30 kg in plus m-au facut omul care sunt astazi. Unele lucruri (poate chiar toate) se intampla cu un motiv. Apoi, au urmat niste pasi naturali pentru mine la momentul acela: un blog pe care imi scriam retetele si povestea, cursuri, un master, cartile, si de un an si ceva, gama de ketomixuri. S-au intamplat toate nefortat si cred ca asta a contact enorm.

Laura: Care sunt cele mai des intalnite bariere ale oamenilor legate de inceperea unei diete keto/lowcarb? 

Cristina: Sunt multe, parte faina e ca cine ma contacteaza, de obicei, stie deja la ce sa se astepte. Insa ca urmare a chestionarelor pe care le trimit, in top sunt dulciurile, bauturile carbogazoase, iesirile cu prietenii – sunt elemente despre care oamenii cred ca le vor lipsi. Insa de obicei le gasesc solutii, tocmai pentru ca am fost in postura respectiva. Pica tare repede barierele astea cu ajutorul comunicarii.

Laura: Cum poate impacta o astfel de dieta zona de sanatate in mod pozitiv, chiar si daca nu esti supraponderal? Exista si riscuri?

Depinde foarte mult de bagajul cu care pornesti la drum. De pilda e fenomenal ca poti remedia niste obiceiuri nesanatoase intr-un timp foarte scurt: dispare nevoia de rontait intre mese, dispare pofta de dulce, de carbohidrati rafinati – ceea ce e clar un avantaj indiferent de greutatea pe care o avem. Pana la urma, e stiut ca zaharul provoaca inflamatie. Riscuri nu as spune ca sunt, dar sunt patologii in care nu as recomanda o dieta keto. Low carb – si tu stii ca asta inseamna o dieta mai permisiva – cred ca poate fi abordat de oricine, urmand niste linii sanatoase, evident. Ca degeaba numeri 80-100 grame carbohidrati pe zi daca acei carbohidrati provin dintr-o prajitura de cofetarie clasica, iar in rest mananci doar carne.

Laura: In general, calculul macronutrientilor poate sa sperie persoanele care sunt la inceput. Ce sfaturi le-ai da pentru a le fi mai usor?

Cristina: Cand ajung la mine, calculele le fac eu – si lumea se mira tare, se asteapta sa le fie greu. Cand ii sfatuiesc in social media, le spun sa inceapa cu alimente cat mai basic, sa isi creeze o lista de baza cu valori nutritionale si sa cantareasca mai cu seama proteina, nu vegetalele. Ca mancam 150 grame salata, ca mancam 200, nu e nicio tragedie. Cantitatea de proteina poate insa sa impiedica bunul mers al lucrurilor. 

Laura: Cat de importanta este din punctul tau de vedere eliminarea zaharului din alimentatie, chiar daca nu se face o tranzitie totala catre lowcarb/keto? 

Cristina: In contextul asta, in care uitam si sa ne ridicam de la birou? Foarte importanta! E paradoxal ca ne miscam tot mai putin si crestem tot mai mult consumul de zahar, in ciuda oricaror recomandari. Rezistenta la insulina putem dobandi si fara o acumulare importanta de kilograme.

Laura: Care sunt cele mai des intalnite cheat meals? La ce poftesc persoanele care tin dieta cel mai des? 

Pizzaaaaaa. ☺)) De obicei, cheat meal devine ce comanda partenerul sau alt membru al familiei si e invariabil in sfera “comfort food”: pizza, paste, prajituri. Ca side note, eu nu sunt de acord cu cheat meals, insa ii rog sa imi comunice pentru a putea repara impreuna. Am patit sa mi se spuna ca dupa un cheat meal a preferat sa nu manance nimic 24 de ore, or eu nu sunt de acord cu a ne pedepsi, ca pana la urma incercam sa reparam lucruri.

Laura: Cat de mult dulce e prea mult dulce, chiar si in zona de deserturi lowcarb/keto?

Cristina: Pai, stii foarte bine ce scrie pe ambalajele indulcitorilor: consumul excesiv poate avea efecte laxative. Cred ca un desert keto sau low carb o data, de doua ori pe saptamana e suficient. Sunt oameni care aleg sa faca asta doar la ocazii speciale, oameni care vor mai des – e ok si asa atat timp cat asta ajuta sa scapi de dependenta de zahar. Si ajuta, chiar daca atinge in creier zone de excitatie similara, caci simt pe propria piele efectele consumului de zahar dupa o perioada keto sau low carb: balonare, retentie de apa etc.

Laura: Este sportul un must-do atunci cand vrei sa slabesti? Cat % inseamna sport si cat alimentatie?

Cristina: Nu! Suntem facuti sa ne miscam natural, nu sa fortam miscarea, iar sportul nu slabeste. Il vad ca fiind de mare ajutor in remodelare, pentru ca se aseaza lucrurile frumos pe tine, dar si in cresterea ratei metabolice: mai multa masa musculara inseamna mai multe calorii de mancat, daca vrei. In slabire, dieta e 90%, si asta o spune si antrenorul meu de fitness. Ca sa si intru in oarece detalii, cand alegem sport, sa nu alegem cardio, ca nu suntem caprioare. Pana si ele fac de fapt HIIT, ca obosesc repede.

Laura: Ce parere ai despre intermittent fasting? 

Depinde de fereastra de alimentare. Un fasting cu mesele in prima parte a zilei este o alegere corecta si, cred eu, corelata cu vremurile in care traim. Suntem mereu pe fuga, nu avem timp de multe mese, de gustari nici nu incape vorba si nici nu le agreez, personal. Ideal e sa avem 3 mese pe zi, dar si mic dejun cu un pranz tarziu sunt foarte ok

Laura: Daca ar fi sa convingi pe cineva sa renunte la zahar, ce i-ai spune?

Cristina: Sa incerce dulciuri low carb/keto. Intai, le recomand sa isi comande – a face in casa ceva cu fainuri fara gluten poate sa fie o provocare la inceput si asta ne face sa renuntam destul de rapid. Chiar am clienti cu birouri in zona cofetariei Loca si le arat ca se poate fi altfel. Si in functie de ce raspunsuri primesc la chestionarele pe care le ofer anterior inceperii colaborarii, stiu si catre ce desert sa ii indrept, ca sa le placa si ca sa inteleaga ca viata e dulce si dincolo de zahar. Ori de cate ori ies eu la o cafenea sau la un restaurant care intamplator au ceva dulce low carb, postez pe instagram tocmai pentru a arata ca poti sa ai si viata sociala fara sa plangi dupa croissantul cuiva de langa tine ☺.

De unde ne luăm inspirația ?

M-am apucat de gatit dintr-o pasiune nebuna pentru acel gust care-ti aduce aminte de oameni, de emotii, de momente speciale. La primul meu bistro ma ascundeam dupa usa de la intrare si priveam atent reactiile si gesturile persoanelor care-mi gustau mancarea. Imi creasem un adevarat sistem de ghidaj in perfectionarea retetelor urmarind acele mici gesturi, vanam efectiv mimica aceea ce striga “emotie”.

La Loca am inceput povestea pentru si datorita familiei mele, inspiratia mea cea mai mare. Am incercat sa aduc emotia pe care eu o simteam zi de zi in dulciuri sanatoase, pe care sa le consumam in familie, fara grija ingredientelor nocive si fara teama de cantar. 

Am reusit astfel sa reinventez conceptul sugarfree prin produse cu o mare diversitate de arome dar care se apropie fantastic de mult ca si profil de gust de retetele originale. 

Motivatia noastra constanta vine acum din urmele de manute mici de pe vitrina, din mesajele de multumire de la medici, nutritionisti si parinti. Vine din cadourile mici pe care clientii le lasa pentru noi uneori sau din zilele acelea in care ne iese un desert nou.

Ne motiveaza mult si provocarile – sa reusim sa transformam deserturile pline de zahar in alternative cu adevarat sanatoase si gustoase. Iar bucuria cea mai mare vine din faptul ca noi, la Loca, ne simtim si suntem ca o familie. O familie extinsa, pentru ca avem enorm de multi clienti care ne-au devenit prieteni apropiati. 

 

Cu ce înlocuim zahărul ?

Stim deja cu totii ca zaharul este nociv – plin de calorii goale, fara valoare nutritiva, ne impacteaza glicemia si ne strica dintii. Zaharul constituie o sursa de glucoza, la fel ca si mierea, zaharul de cocos, siropul de agave sau cel de artar. Veti spune probabil ca toate acestea sunt mai sanatoase pentru ca sunt “naturale”, la fel ca si fructoza din fructe. Din pacate, vestea proasta este ca toate sunt nocive sau aproape la fel de nocive ca si zaharul pentru ca absolut toate au un continut extrem de mare de glucoza.

Veti spune totusi ca-i greu sa traim fara “ceva dulce” si sincer, sunt foarte de acord cu voi. Tocmai din acest motiv am lucrat intens pentru ca produsele Loca sa fie dulci si delicioase insa super sanatoase – pentru ca nu au zahar si nici vreun indulcitor din gama “glucozelor”.

Indulcim cu o combinatie fantastica dintre eritritol (100% natural, zero indice glicemic) si stevia. Gustul lui este foarte usor mentolat, insa doar persoanele cu papile gustative sensibile si intens antrenate pot detecta aceasta aroma aproape insesizabila. 

Eritritolul se obtine din porumb, folosind anumite enzime ce duc la fermentare, intr-un proces 100% natural. Astfel, produsele noastre au un numar mai mic de calorii (datorita indulcitorului cu 0 calorii si 0 indice glicemic) si sunt perfecte chiar si pentru diabetici. 

Pe langa aceasta combinatie “vedeta”, in produsele noastre se mai gasesc in cantitati foarte mici tagatoza (produs natural cu indice glicemic foarte mic si cu calitati gustative similare cu ale zaharului), fructoza (prin fructele pe care le folosim mai ales in decor) si lactoza (produs natural existent in lapte si produsele lactate). 

Cine este Chef Laura Eremia

Sunt Chef Laura Eremia si sunt pasionata de ceea ce imi place sa numesc mancare “soul food” sanatoasa – fara zahar, fara aditivi nocivi.

Am crescut in Oltenia, intr-o familie cu o istorie culinara extrem de interesanta si complexa. 

Bunicii si parintii mei au fost fermieri, iar mancarea pe care o preparau reprezenta rodul muncii lor. Conexiunea mea cu prepararea mancarii a inceput in ferma noastra, intr-o bucatarie de vara, langa un foc de lemne pe care bunica mea pregatea retete ce acum reprezinta o bucatica de istorie.

Fascinata de mostenirea culturala a familiei, mi-am extins studiile in zona de etnologie si folclor, completand astfel pasiunea mea culinara. 

Acum, mi-am asumat responsabilitatea de a transmite mai departe aceasta cultura si copiilor mei. Insa, la fel ca si bunicii mele, imi place mereu sa reinventez si sa adaptez totul la modern si actual. Asa s-a nascut Loca, din dorinta de a aduce ceva nou in zona de produse sugarfree. 

Obiecivul meu este sa aducem diversitate si confort in alegerile legate de alimentatie sanatoasa pentru familii, persoane care au diverse probleme de sanatate (diabet, probleme neurologice, intolerante) sau care pur si simplu vor sa mentina un stil de viata sanatos.

 

X
Add to cart